W niedzielę 10 września w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyły się uroczyste XXIII Świętokrzyskie Dożynki Wojewódzkie – obchodzone corocznie regionalne święto plonów. Koła Gospodyń Wiejskich i rolnicy zaprezentowali wieńce dożynkowe, wykonane tradycyjnie, z wykorzystaniem tegorocznych zbóż, ziół, owoców i kwiatów, kunsztowne, misternie wykonane, które zgodnie z tradycją są symbolem zakończenia żniw i podziękowania za tegoroczne plony. Obchody rozpoczęła uroczysta msza święta, odprawiona w zabytkowym Kościele z Rogowa w intencji wszystkich rolników, celebrowana przez ks. kan. Łukasza Zygmunta.
Pod koniec sierpnia prezes KRIR Wiktor Szmulewicz wystąpił w imieniu społeczności rolniczej do Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego w sprawie zmian w emeryturach rolniczych, szczególnie zmiany te miałyby dotyczyć objęcia także rolników systemem emerytur stażowych. Dotyczy to sytuacji rolników, którzy pracowali przynajmniej przez jakiś czas poza rolnictwem i byli ubezpieczeni w ZUS. W odpowiedzi ministerstwo rolnictwa pisze o tym, iż prowadzone są prace nad systemem emerytur rolniczych i wszystkie wnioski są brane pod uwagę. W załączeniu zamieszczamy pismo KRIR MRiRW
Pozytywne zmiany w Regulaminie dotyczącym wsparcia dla rolnictwa z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności
- E.Borycka
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 881
W odpowiedzi na pismo Krajowej Rady Izb Rolniczych z dnia 21 sierpnia 2023 r. w sprawie przywrócenia terminów i umożliwienie beneficjentom poprawienia oraz uzupełnienia wniosków o objęcie wsparciem w ramach KPO Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w swojej odpowiedzi z dnia31 sierpnia 2023 r., przedstawiło następujące informacje:
Wychodząc naprzeciw postulatom Krajowej Rady Izb Rolniczych, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadził z dniem 24 sierpnia 2023 r. zmianę zapisów Regulaminu wyboru przedsięwzięć do objęcia wsparciem z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności. Zmiana dotyczy cz. 3 inwestycji A1.4.1. Wsparcie infrastruktury magazynowania służącej zwiększeniu odporności gospodarstw rolnych na kryzysy oraz cz. 5 inwestycji A1.4.1. Wymiana pokryć dachowych z materiałów szkodliwych dla zdrowia lub środowiska w gospodarstwach rolnych.
Wyrazy głębokiego współczucia z powodu śmierci SYNA Panu Krzysztofowi Wójcikowi Członkowi Zarządu Świętokrzyskiej Izby Rolniczej składają Prezes, Wiceprezes,, Członkowie Zarządu, Członkowie Walnego Zgromadzenia ŚIR, Przewodniczący Rady Powiatowej ŚIR we Włoszczowie wraz z Członkami Rady, Dyrektor Biura wraz z Pracownikami
Słodko na Konkursie "Kuchnia świętokrzyska czaruje"
- Ewa Borycka
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1068
Konkurs "Kuchnia świętokrzyska czaruje" VI edycja zakończył się zwycięstwem słodkiego miodu i ciasteczek. W finale wojewódzkim konkursu brało udział 19 produktów ze świętokrzyskich gospodarstw, z których znakomita część są prawdziwymi perełkami naszej regionalnej żywności. Należy tu na pewno wymienić miody, które należy kupować najlepiej u pszczelarzy, którzy są zarejestrowani w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii i najczęściej sprzedaż prowadzą w formule rolniczego handlu detalicznego. Jest to szczególnie istotne w dobie ogromnej ilości oszustw, w tym także dotyczących miodów sprowadzanych spoza Unii Europejskiej i stosowanych jako domieszki do miodów polskich lub w ogóle jako miody polskie. Jest to niedopuszczalne ale niestety jest faktem. Przerażające jest to, że takie praktyki są tolerowane, że z gospodarstwami lub pseudogospodarstwami nastawionymi wyłacznie na zysk i działającymi na szkodę konsumenta nic się nie robi lub działania kontrolne idą w złym kierunku. Mam tu na myśli np. kary dla producentów za niewłaściwą wielkość trzcionkiu na etykiecie. A może wystarczyłoby zwrócić uwagę we wnioskaćh pokontrolnych? To są paradoksalne sytuacje. Komu one mają służyć? Na pewno nie konsumentowi i nie gospodarstwu. Często są przyczynkiem do rezygnacji z działalności. Obecnie coraz większego znaczenia nabiera handel lokalny u znanych sobie producentów. Każdy świadomy konsument o tym wie i ostatecznie to konsument decyduje, który produkt jest najlepszy kupując go.
Czytaj więcej: Słodko na Konkursie "Kuchnia świętokrzyska...
Więcej artykułów…
- Ministerstwo wyjaśnia w sprawie sytuacji na rynku owoców miękkich
- Z odpowiedzi MRiRW wynika, ze rząd ma wszystko pod kontrolą
- Konkurs "Kuchnia świętokrzyska czaruje" - VI edycja
- Realizacja operacji pn. „Poznanie dobrych praktyk w zakresie produkcji i sprzedaży produktów lokalnych na terenie LGD Tygiel Doliny Bugu”
- Ostatnie posiedzenie bieżącej kadencji świętokrzyskiego samorządu rolniczego