22 czerwca 2019 r. w Sandomierzu odbył się konkurs Lokalnej Organizacji Turystycznej „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej" o "Laur dobrego smaku". Konkurs towarzyszył Festiwalowi „Chleb, wino i ser”. Jego organizatorem była Lokalna Organizacja Turystyczna „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej”. Organizatorzy zakładają, że konkurs w sposób znaczący wpłynie na poszerzenie i uatrakcyjnienie oferty kulinarnej naszego regionu, a tym samym na wzbogacenie oferty turystycznej regionu sandomierskiego. Nadanie „Lauru Dobrego Smaku” ma na celu zachęcić rolników, sadowników, ogrodników, aby zaczęli przetwarzać swoje produkty. Region sandomierski jest swoistą spiżarnią zdrowych i smacznych owoców i warzyw, które czekają na przetworzenie. Wspomnieć tu możemy sandomierskie jabłka, morele, wiśnie, winogrona, czy aronie.
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów po raz XIX
- Ewa Borycka
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 2424
W niedzielę 16 czerwca 2019r. w Parku Miejskim w Kielcach odbył się kolejny, już w tym roku XIX Finał Wojewódzki Konkursu żywności tradycyjnej o nazwie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To nazwa ogólnopolskiego konkursu, który organizowany jest w Polsce od 2000 roku. Jego głównym celem jest identyfikacja produktów regionalnych, które związane są głęboko z tradycją, czyli są produkowane od dawna ( co najmniej 25 lat), tradycyjnymi metodami, wg tych samych wieloletnich receptur. Produkty wybierane są zawsze w czterech kategoriach tj: pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napoje i produkty mieszane. Drugi etap konkursu odbywa się podczas wielkiego finału ogólnopolskiego w Poznaniu, gdzie Kapituła Krajowa Konkursu przyznaje tzw. PERŁY, produktom nominowanym przez Komisje Wojewódzkie. Wszystkie produkty biorące udział w konkursie muszą być tradycyjne, muszą charakteryzować się specyficznymi cechami, często wynikającymi ze specyfiki regionu. Powinny być od dawna znane w okolicy.
Uhonorowane w konkursie produkty powinny stanowić wizytówkę regionu i jego atrakcję turystyczną. a także mogą służyć do budowy marki regionu i jej promocji.
Czytaj więcej: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów po...
W dniu 8 września 2019r. w Opatowie odbędą się Dożynki Wojewódzkie. W załączeniu informacja przesłana przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego wraz z Regulaminem Konkursu na najpiękniejszy wieniec dożynkowy pobierz
Informacja COBORU o działaniach popularyzatorskich w ramach Inicjatywy białkowej 2019
- sir
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 2634
W załączeniu przekazujemy do wiadomości informację resortu rolnictwa w sprawie pomocy dla gospodarstw rolnych poszkodowanych w wyniku suszy, która jest reakcją na wystosowane w kwietniu br. zapytanie Krajowej Rady Izb Rolniczych pobierz
Więcej artykułów…
- Szacowanie szkód w uprawach rolniczych
- Ministerstwo w sprawie nowej delimitacji ONW
- Ministerstwo odpowiada na pytanie KRIR w sprawie Planu nawożenia azotem
- Krajowa Rada Izb Rolniczych zabiega o zabezpieczenie gospodarstw dotkniętych suszą
- Odpowiedź ministerstwa w sprawie klimatycznego bilansu wodnego