Kalkulacja opłacalności produkcji rolniczej w 2015 r.

Poglądowa kalkulacja opłacalności produktów rolniczych wrzesień 2015 rok

dla woj. świętokrzyskiego z uwzględnieniem kosztów pracy

 

Układ kalkulacji umożliwia przeprowadzenie rachunku na dwóch poziomach. Pierwszą kategorią  dochodową jest nadwyżka bezpośrednia, drugą dochód rolniczy netto.

 

NADWYŻKA BEZPOŚREDNIA z określonej działalności rolniczej to roczna wartość produkcji uzyskana z 1 hektara uprawy lub od jednego zwierzęcia pomniejszona o koszty bezpośrednie poniesione na wytworzenie tej produkcji. Nadwyżka bezpośrednia jest miarą ekonomiczną wykorzystywaną w klasyfikacji gospodarstw rolniczych według standardów Unii Europejskiej.

 WARTOŚĆ PRODUKCJI określonej działalności – suma wartości produktów głównych i ubocznych znajdujących się w obrocie rynkowym, określona jest według cen sprzedaży „loco gospodarstwo”. 
Do wartości produkcji doliczone są dotacje do produktów, powierzchni (JPO – jednolite płatności obszarowe, UPO – uzupełniające płatności obszarowe, ST – specjalna płatność obszarowa do powierzchni upraw roślin strączkowych i motylkowych drobnonasiennych) lub zwierząt (PZ – płatności zwierzęce), odejmowane są natomiast różnego rodzaju straty. Wartość produkcji zawiera zryczałtowany zwrot podatku VAT na poziomie 7%.

KOSZTY BEZPOŚREDNIE – koszty,  które bez  żadnej  wątpliwości   można   przypisać do określonej działalności, ich wielkość ma proporcjonalny związek ze skalą produkcji i mają bezpośredni wpływ na rozmiar produkcji. Składniki kosztów bezpośrednich pochodzące z zewnątrz gospodarstwa określane są według cen zakupu, natomiast składniki kosztów wytworzone w gospodarstwie według cen sprzedaży „loco gospodarstwo”. Produkty własne nietowarowe (np. zielonka, kiszonka) wyceniane są według kosztów bezpośrednich poniesionych na ich wytworzenie.

Rachunek nadwyżki bezpośredniej służy ocenie poszczególnych działalności produkcyjnych i może być wykorzystywany do podejmowania decyzji w gospodarstwie, np.:

  • wyboru działalności produkcji, tzn. co produkować?
  • określenia rozmiaru produkcji, tzn. ile produkować?
  • wyboru poziomu intensywności produkcji, tzn. jak produkować?

DOCHÓD ROLNICZY NETTO – jest nadwyżką bezpośrednią pomniejszoną o koszty pośrednie.

KOSZTY POŚREDNIE – koszty, których nie można przypisać do określonej działalności. 
Do kosztów pośrednich należą: pośrednie nakłady gospodarcze, podatki, ubezpieczenia, amortyzacja, koszty pośrednich czynników zewnętrznych (praca najemna, czynsze, odsetki od obcego kapitału).

Do kosztów bezpośrednich produkcji roślinnej zaliczono: materiał siewny, nawozy mineralne, nawozy organiczne z zakupu i inne koszty tj. sznurek, folia, doniczki,  worki itp.

Do kosztów bezpośrednich produkcji zwierzęcej zaliczono: pasze z zakupu, pasze potencjalnie towarowe, pasze nietowarowe (liczone po kosztach bezpośrednich produkcji roślinnej) i inne kosztytj. inseminacja, usługi weterynaryjne, środki czystości itp.

Koszty pośrednie produkcji roślinnej obejmują usługi, pracę maszyn własnych, koszty utrzymania budynków, podatki i ubezpieczenia, pozostałe koszty i pracę najemną.

Koszty pośrednie produkcji zwierzęcej obejmują: pracę maszyn własnych, koszty utrzymania budynków, koszty ogólnogospodarcze i koszty produkcji pasz własnych.

 

Lp.

Jednostka

Nazwa

Wartość dochodu rolniczego szacunkowo- realnego ( zł)

1.

ha

Pszenica ozima

- 55,89

2.

ha

Pszenica jara

- 316,66

3.

ha

żyto

- 1 271,04

4.

ha

Jęczmień ozimy

-228,04

5.

ha

Jęczmień jary

- 1 425.36

6.

ha

owies

- 1 258,96

7.

ha

Mieszanka zbożowa ozima

- 631,47

8.

ha

Mieszanka zbożowa jara

- 631.42

9.

ha

Kukurydza na ziarno

- 1 559,43

10.

ha

Pszenżyto ozime/ jare

- 337,01

11.

ha

Gryka

- 125,22

12.

ha

Proso

132,00

13.

ha

Pozostałe zbożowe / amarantu, sorgo,kanar itp./

800,00

14.

ha

Groch

608,00

15.

ha

Bób

8 500,00

16.

ha

Fasola

5 318,55

17.

ha

Inne strączkowe/ soczewica, cieciorka/

520,50

18.

ha

Groch polny

325.15

19.

ha

Bobik

97,04

20.

ha

Łubin słodki

-79,86

21.

ha

Wyka

1 514,81

22.

ha

Mieszanka zbożowo - strączkowa

750,00

23.

ha

Mieszanka strączkowo - pastewna

930,00

24.

ha

Ziemniak jadalny

6 497,63

25.

ha

Ziemniak przemysłowy

3 250,00

26.

ha

Burak cukrowy

244,71

27.

ha

Tytoń

12 793,04

28.

ha

Chmiel

15 300,20

29.

ha

Rzepak ozimy/jary

767,96

30.

ha

Słonecznik na ziarno

2,15

31.

ha

Soja oleista

875,24

32.

ha

Len oleisty

1 196,79

33.

ha

Gorczyca

619,81

34.

ha

Len włóknisty

598,40

35.

ha

Konopie

1450,95

36.

ha

Zioła i przyprawy

6 430,26

37.

ha

Cykoria korzeniowa

2 550,36

38.

ha

Róża bezkońcowa

450,55

39.

ha

Koniczyna , lucerna

929,85

40.

ha

Trawy polowe

1 561,25

41.

ha

Cebula na nasiona

16 250,26

42.

ha

Łubin gorzki na nasiona

402,05

43.

ha

Kapusta

-277,14

44.

ha

Kalafior

2 728,17

45.

ha

Cebula

1 226,26

46.

ha

Marchew jadalna

5 260,54

47.

ha

Burak ćwikłowy

4 600,90

48.

ha

Pomidor gruntowy

2 099,44

49.

ha

Ogórek gruntowy

4 378,39

50.

ha

Pietruszka

20 085,13

51.

ha

Seler

14 492,27

52.

ha

Por

11 523,94

53.

ha

Truskawka gruntowa

7 228,00

54.

ha

Pomidor pod osłonami

462 438,78

55.

ha

Ogórki pod osłonami

220 800,45

56.

ha

Papryka pod osłonami

63 750,00

57.

ha

Sałata pod osłonami

139 591,10

58.

ha

Truskawki pod osłonami

28 847,00

59.

ha

Zioła pod osłonami

180 250,15

60.

ha

Kwiaty i rośliny ozdobne gruntowe

44 855,23

61.

ha

Kwiaty i rośliny ozdobne pod osłonami

450 520,15

62.

ha

Jabłoń

3 239,44

63.

ha

Grusza

-457,38

64.

ha

Śliwa

292,65

65.

ha

Wiśnia

-698,89

66.

ha

Czereśnia

193,66

67.

ha

Orzech włoski

5 620,40

68.

ha

Brzoskwinia

4 322,16

69.

ha

Agrest

4 432,15

70.

ha

Porzeczka

-775,76

71.

ha

Malina

8 404,50

72.

ha

Leszczyna

2 976,00

73.

ha

Aronia

-407,40

74.

ha

Borówka wysoka

50 886,96

75.

ha

Drzewa i krzewy owocowe rosnące poza plantacjami / łącznie z jagodowymi, bez truskawek i poziomek/

222,40

76.

ha

Winnica/ winorośl/

5 600,00

77.

ha

Szkółki drzew ozdobnych

60 746,15

78.

ha

Szkółki krzewów ozdobnych

15 226,50

79.

ha

Szkółki drzew owocowych

79 428,22

80.

ha

Szkółki krzewów owocowych

25 300,30

81.

ha

Szkółki drzew leśnych do celów handlowych

28 500,26

82.

ha

Wiklina

42 194,77

83.

ha

Bez czarny na owoc

5821,30

84.

ha

Uprawy trwałe pod osłonami , winogrona

89 300,15

85.

100m²

Uprawy grzybów jadalnych pieczarki

546,21

86.

ha

Buraki pastewne

50,36

87.

ha

Inne okopowe pastewne / marchew pastewna, brukiew, kapusta pastewna itp./

255,46

88.

ha

Trawy na zielonkę

820,00

89.

ha

Kukurydza na zielonkę

650,00

90.

ha

Strączkowe pastewne na zielonkę

545,25

91.

ha

Motylkowe pastewne na zielonkę / koniczyna , lucerna/

750,45

92.

ha

Inne pastewne na zielonkę / zboża rzepak, słonecznik itp./

400,00

93.

ha

Łąki i pastwiska trwałe utrzymywane w dobrej kulturze rolnej z wyjątkiem nieuprawianych terenów do wypasu oraz łąk i pastwisk wyłączonych z produkcji podlegających dopłatom

755,25

94.

ha

Pastwiska trwałe utrzymywane w dobrej kulturze rolnej – nieuprawiane tereny do wypasu

156,26

95.

1 szt.

Konie ogółem

1 927,32

96.

1 szt.

Byczki i jałówki ubijane poniżej 1 roku

36,07

97.

1 szt.

Byczki i jałówki poniżej 1 roku do dalszej hodowli

6,52

98.

1 szt.

Byczki w wieku 1-2 lata

430,80

99.

1 szt.

Jałówki w wieku 1-2 lata

255,76

100.

1 szt.

Samce bydła w wieku 2-ch lat i więcej

125,59

101.

1 szt.

Jałówki hodowlane w wieku 2-ch lat i więcej

115,63

102.

1 szt.

Jałówki opasowe w wieku 2- ch lat i więcej

165,23

103.

1 szt.

Krowy mleczne

612,06

104.

1 szt.

Krowy mamki

202,00

105.

1 szt.

Owce maciorki

-378,26

106.

1 szt.

Jagnięta poniżej 1 roku

-213,73

107.

1 szt.

Pozostałe owce dorosłe – skopy

-750,00

108.

1 szt.

Kozy samice jednoroczne i starsze

-250,56

119.

1 szt.

Pozostałe kozy – koźlęta, capy

-736,49

110.

1 szt.

Prosięta o wadze do 20 kg.

25,44

111.

1 szt.

Lochy o wadze 50 kg. i więcej

234,00

112.

1 szt.

Tuczniki o wadze 50 kg. I więcej

-13,41

113.

1 szt.

Warchlaki o wadze - 50 kg.

72,33

 

 

Opracował: Tomasz Banaś - inspektor ds. rozwoju obszarów wiejskich w Świętokrzyskiej Izbie Rolniczej

MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Agencja Rynku Rolnego Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krajowa Rada Izb Rolniczych Centrum Doradztwa Rolniczego Pierwszy Portal Rolny Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa logo_federacja_2