"Kuchnia świętokrzyska czaruje" obiecuje pyszne wrażenia smakowe

logotypyprosiakŚwiętokrzyska Izba Rolnicza jest organizatorem Konkursu w zakresie Rolniczego Handlu Detalicznego o nazwie „Kuchnia świętokrzyska czaruje” rolniczy handel detaliczny – IV edycja.

Konkurs odbył się w tym roku po raz czwarty.  Finał wojewódzki  zorganizowaliśmy w Tokarni w gościnnej  Karczmie "Kuźnia Smaków" 20 października w piękny słoneczny dzień. Uczestnikami byli właściciele gospodarstw rolnych, do których działalność o nazwie Rolniczy Handel Detaliczny jest w istocie skierowana. To głównie kobiety są przetwórczyniami produktów z gospodarstw rolnych ale byli także panowie. Z naszych doświadczeń wynika, że osoby zdeterminowane do tego rodzaju sprzedaży, również te, które uczestniczyły we wcześniejszych edycjach naszego konkursu z powodzeniem działają na rynku. Dla nas jako samorządu rolniczego to ważne, że mogliśmy przyczynić się do rozwoju Państwa działalności poprzez propagowanie tej możliwości, jaką jest Rolniczy Handel Detaliczny. Zachęcamy w dalszym ciągu Państwa do kreatywności i wykorzystania potencjału jaki drzemie w Państwa gospodarstwach oraz życzymy powodzenia w powziętych decyzjach.


W roku 2021 podzieliliśmy Konkurs na dwie kategorie:
I . przetwory i produkty zwierzęce oraz mieszane
II. przetwory roślinne
Do Konkursu zaprosiliśmy zarówno tych, którzy już działają w ramach RHD, jak i tych, którzy jeszcze się zastanawiają, czy warto. Udział w konkursie jest także możliwością sprawdzenia swojego produktu i wymiany informacji między uczestnikami. Przedstawiamy Państwu zwycięzców IV edycji:

P.A.E Zając prosię pieczoneW kategorii Przetwory i produkty zwierzęce i mieszane pierwsze miejsce przyznano za Pieczonego prosiaka z farszem. Jego autorką jest pani Agnieszka Zając z gminy Kluczewsko. To produkt wykwintny, na wyjątkowe okazje i z pewnością znajduje nabywców, gdyż jest wyjątkowy i nie każdy potrafi taki rarytas przyrządzić. Prosiak pochodził z własnej hodowli państwa Agnieszki Edwarda Zająców. Drugie miejsce zajął Ser kozi w oleju rzepakowym z kminkiem246843304 633180228059747 8796475986750231712 n wyprodukowany przez panią Justynę Majcher z gminy Wodzisław. trzecie miejsce otrzymały  Kruche rureczki nadziewane kremem kawowym z topinamburu autorstwa pana Szymona Płusy wraz małżonką z gminy Skarżysko Kościelne.246497018 578569250114896 2213707682057057868 n Czwarte miejsce Jury przyznało dla Żeberek na miodzie wykonanych przez panią Wiesławę Klepka z gminy Złota. 246722437 737735130956332 6542983009950096667 nNatomiast piąte miejsce otrzymała Zupa śliwkowa pani Anety Grochowskiej z gminy Szydłów.246745034 1896621407165968 1215850740439618637 n

W kategorii Przetwory roślinne pierwsze miejsce dostały Soki owocowo-warzywne ekologiczne producentem, których jest pan Rafał Libuda z gminy Pawłów. Koniecznie muszę dodać, że soki mają wyjątkowy smak ze względu na użyte do ich produkcji owoce starych tradycyjnych odmian jabłoni z ekologicznego sadu247221655 1601996876803537 1917267752152710332 n pana Rafała. Stąd ich smak słodko-kwaśny jest wyjątkowy i niepowtarzalny mimo dodatku słodkiej marchewki czy buraka.

 

 

 

 

246728894 406540717766413 4423652042324147946 n Drugie miejsce przyznano dla Dżemu z jagody kamczackiej o obniżonej zawartości cukru wykonawcą, którego jest pani Ewelina Bielecka Pielaszkiewicz z gminy Baćkowice. Trzecie miejsce Jury przyznało za Konfitury z sandomierskich moreli o obniżonej zawartości cukru, której producentką jest pani Anna Frańczak z Sandomierza. 246705504 2387986468000280 172394517949235513 n

 

 

Czwarte miejsce w tej kategorii przypadło dla Pigwy - polskiej cytryny w syropie, który przygotowała pani Teresa Sowula z gminy Solec Zdrój. 247690287 373990001080314 7662789344394633148 n

 

  Na piątym miejscu uplasowała się Zupa dyniowa "Dyniowa Kraina" ugotowana przez panią Danutę Loranty z gminy Pawłów. Pozostali finaliści otrzymali nagrody wyróżnienia, zgodnie z Regulaminem Konkursu. Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom, szczególnie zwycięzcom, życzymy sukcesów w rozwoju działalności i zapraszamy wszystich Państwa Rolników do Konkursu w roku następnym.ogłoszenie wyników

 

 

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Agencja Rynku Rolnego Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krajowa Rada Izb Rolniczych Centrum Doradztwa Rolniczego Pierwszy Portal Rolny Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa logo_federacja_2