"Kuchnia świętokrzyska czaruje" obiecuje pyszne wrażenia smakowe
- Ewa Borycka
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1350
Świętokrzyska Izba Rolnicza jest organizatorem Konkursu w zakresie Rolniczego Handlu Detalicznego o nazwie „Kuchnia świętokrzyska czaruje” rolniczy handel detaliczny – IV edycja.
Konkurs odbył się w tym roku po raz czwarty. Finał wojewódzki zorganizowaliśmy w Tokarni w gościnnej Karczmie "Kuźnia Smaków" 20 października w piękny słoneczny dzień. Uczestnikami byli właściciele gospodarstw rolnych, do których działalność o nazwie Rolniczy Handel Detaliczny jest w istocie skierowana. To głównie kobiety są przetwórczyniami produktów z gospodarstw rolnych ale byli także panowie. Z naszych doświadczeń wynika, że osoby zdeterminowane do tego rodzaju sprzedaży, również te, które uczestniczyły we wcześniejszych edycjach naszego konkursu z powodzeniem działają na rynku. Dla nas jako samorządu rolniczego to ważne, że mogliśmy przyczynić się do rozwoju Państwa działalności poprzez propagowanie tej możliwości, jaką jest Rolniczy Handel Detaliczny. Zachęcamy w dalszym ciągu Państwa do kreatywności i wykorzystania potencjału jaki drzemie w Państwa gospodarstwach oraz życzymy powodzenia w powziętych decyzjach.
W roku 2021 podzieliliśmy Konkurs na dwie kategorie:
I . przetwory i produkty zwierzęce oraz mieszane
II. przetwory roślinne
Do Konkursu zaprosiliśmy zarówno tych, którzy już działają w ramach RHD, jak i tych, którzy jeszcze się zastanawiają, czy warto. Udział w konkursie jest także możliwością sprawdzenia swojego produktu i wymiany informacji między uczestnikami. Przedstawiamy Państwu zwycięzców IV edycji:
W kategorii Przetwory i produkty zwierzęce i mieszane pierwsze miejsce przyznano za Pieczonego prosiaka z farszem. Jego autorką jest pani Agnieszka Zając z gminy Kluczewsko. To produkt wykwintny, na wyjątkowe okazje i z pewnością znajduje nabywców, gdyż jest wyjątkowy i nie każdy potrafi taki rarytas przyrządzić. Prosiak pochodził z własnej hodowli państwa Agnieszki Edwarda Zająców. Drugie miejsce zajął Ser kozi w oleju rzepakowym z kminkiem wyprodukowany przez panią Justynę Majcher z gminy Wodzisław. trzecie miejsce otrzymały Kruche rureczki nadziewane kremem kawowym z topinamburu autorstwa pana Szymona Płusy wraz małżonką z gminy Skarżysko Kościelne. Czwarte miejsce Jury przyznało dla Żeberek na miodzie wykonanych przez panią Wiesławę Klepka z gminy Złota. Natomiast piąte miejsce otrzymała Zupa śliwkowa pani Anety Grochowskiej z gminy Szydłów.
W kategorii Przetwory roślinne pierwsze miejsce dostały Soki owocowo-warzywne ekologiczne producentem, których jest pan Rafał Libuda z gminy Pawłów. Koniecznie muszę dodać, że soki mają wyjątkowy smak ze względu na użyte do ich produkcji owoce starych tradycyjnych odmian jabłoni z ekologicznego sadu pana Rafała. Stąd ich smak słodko-kwaśny jest wyjątkowy i niepowtarzalny mimo dodatku słodkiej marchewki czy buraka.
Drugie miejsce przyznano dla Dżemu z jagody kamczackiej o obniżonej zawartości cukru wykonawcą, którego jest pani Ewelina Bielecka Pielaszkiewicz z gminy Baćkowice. Trzecie miejsce Jury przyznało za Konfitury z sandomierskich moreli o obniżonej zawartości cukru, której producentką jest pani Anna Frańczak z Sandomierza.
Czwarte miejsce w tej kategorii przypadło dla Pigwy - polskiej cytryny w syropie, który przygotowała pani Teresa Sowula z gminy Solec Zdrój.
Na piątym miejscu uplasowała się Zupa dyniowa "Dyniowa Kraina" ugotowana przez panią Danutę Loranty z gminy Pawłów. Pozostali finaliści otrzymali nagrody wyróżnienia, zgodnie z Regulaminem Konkursu. Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom, szczególnie zwycięzcom, życzymy sukcesów w rozwoju działalności i zapraszamy wszystich Państwa Rolników do Konkursu w roku następnym.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi