Organizacje wspólnie uznały, że istnieje konieczność stworzenia silnej unijnej polityki rolnej, która zapewni społeczeństwu bezpieczeństwo żywnościowe, rolnictwu europejskiemu rozwój, a także konkurencyjność na rynku globalnym. Organizacje wskazały także na konieczność stworzenia wszystkim rolnikom europejskim równych warunków konkurencji w ramach jednolitego, wspólnotowego rynku.
Minister Sawicki podziękował za przekazane, wspólne stanowisko i zwracając się do szefów rolniczych organizacji podkreślił, że „mamy wspólny cel. Wszyscy chcemy zmiany dotychczasowego modelu WPR i wyrównania zasad wsparcia rolników w całej Unii Europejskiej". Prezes KRIR W.Szmulewicz zapewnił ministra o poparciu podejmowanych przez niego w tym zakresie działań.
* COPA (Komitet Rolniczych Organizacji Zawodowych).
COGECA (Generalny Komitet Spóldzielni Rolniczych Unii Europejskiej), obejmujaca równiez spóldzielnie rybołówstwa.
Obydwa komitety są reprezentntami sektora rolnego przy Komisji Europejskiej. Od 1962 r. mają wspólny Sekretariat
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddziałw Radomiu organizuje 2-dniowe szkolenia na temat przetwórstwa na poziomie gospodarstwa oraz prodkuktu lokalnego i małej przedsiębiorczości. Szkolenia będą realizowane w trzech modułach tematycznych:
- przetwórstwo surowców zbożowych
- przetwórstwo owocowo-warzywne
- przetwórstwo mięsne.
W szkoleniach mogą uczestniczyć doradcy rolni, rolnicy, nauczyciele i uczniowie szkół rolniczych oraz osoby zatrudnione w innych instytucjach związanych z rolnictwem. Udział w szkoleniu jest bezpłatny. Dojazd uczestników na koszt własny lub instytucji delegującej.
Szersze informacje można uzyskać na stronie www.cdr.gov.pl
PARLAMENT EUROPEJSKI PRZYJĄŁ RAPORT POSŁA ALBERTA DESSA W SPRAWIE PRZYSZŁOŚCI WPR PO 2013 R.
Świętokrzyski poseł Czesław Siekierski głosował przeciwko rezolucji ws. Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku. Propozycje zawarte w parlamentarnej rezolucji, są zdaniem posła Siekierskiego, zachowawcze i mogą zaszkodzić konkurencyjności zarówno polskiego, jak i europejskiego rolnictwa.Czytaj więcej: Czesław Siekierski głosował przeciw Raportowi...
Polska jest producentem żywności dobrej jakości. Być może to uogólnienie, być może nie każdy pod tym stwierdzeniem by się podpisał. Ale faktem jest, że mamy szansę aby tak było, aby polska żywość to była dobra marka.
Zwiększa się świadomość konsumentów. Coraz więcej osób kupujących pyta o pochodzenie produktów, zwraca uwagę na skład. I tu właśnie jest sedno tej informacji. Sprawa dotyczy każdego gatunku żywności - jakość nade wszystko- co oznacza świeżość ale również wpływ na zdrowie i tzw. bezpieczeństwo zdrowotne (rozumiane czasami niestety jako to co jest bezpieczne dla zdrowia lub inaczej mówiąc co nie jest niebezpieczne, co nie zawsze równa się stwierdzeniu, że jest to dla zdrowia bardzo wskazane). Im produkt bardziej naturalny , nie przetworzony, tym zdrowszy. Czy napój, w którym jest 0,025 części składników z owoców naturalnych jest bezpieczny dla zdrowia?- prawdopodobnie tak, skoro został dopuszczony do sprzedaży i funkcjonuje na rynku legalnie. Gorszące jest natomiast to, że produkt ten na etykiecie ma narysowane piękne, soczyste owoce np. maliny, porzeczki itp. i nazywa się napojem albo częściej syropem. Taka etykieta sugeruje, że ów produkt w większości składa się z owoców lub skoncentrowanego soku owocowego. Niestety nie jest to prawdą. Na dowód tego załączamy zdjęcia etykiety z takiego produktu. Proszę dokładnie przeanalizować jego skład i już odtąd zawsze zwracać uwagę na etykiety.