10/11 2019

Rolnicy w Swiętokrzyskiem poszerzają swoją ofertę produktów do sprzedaży

ogórkiDZakończył się konkurs dla rolników i KGW o najlepsze produkty przetwarzane w gospodarstwach rolnych pod nazwą "Kuchnia świętokrzyska czaruje - przetwórstwo żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego - przetwory roślinne i mieszane". Zorganizowanie konkursu wraz z towerzyszącą mu konferencją było możliwe dzięki dofinansowaniu przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich Pierwsze miejsce zdobyły ogórki dworskie z Drożejowic, które w konkursie przedstawiły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Drożejowicach w gminie Skalbmierz, w nagrodę otrzymały robot kuchenny o wartości 1.100 złotych. Drugie miejsce zajął trzemecki sos pomidorowy, którego producentami są państwo Lucyna i Grzegorz Kaczmarzyk z gminy Bałtów, nagroda to także robot kuchenny o wartości 1000 zł. Trzecie miejsce wywalczył pasztet z selera przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Lisowie gmina Morawica. Nagroda za trzecie miejsce to także robot kuchenny o wartości 700 zł.

 

 Pozostałe nagrody to wg kolejności uzyskanych punktów:

IV. Paszteciki gospodyni - pani Halina Serwicka z gminy Pawłów, V. Gołąbki ziemniaczane - pani Agnieszka Zając z gminy Kluczewsko, VI. Ciasto marchewkowe - KGW Budzisławianki z gminy Końskie, VII. Kapusta kiszona z łazankami, suszoną śliwką, morelą i konfiturą jabłkową - KGW w Nieprowicach gmina Złota Pińczowska, VIII. Konfitura z rabarbaru Teresa Chuchała z gminy Tarłów, IX. Kawa z topinamburu - KGW w Skarżysku Kościelnym. pan Szymon Płusa, X. Gały korytkowskie - KGW w Korytkowie, gmina Gowarczów.  Wszystkim wytwórcom nagrodzonych produktów gratulujemy i dziękujemy za udział w konkursie.

 Pozostali finaliści otrzymali nagrody wyróżnienia za udział w finale wojewódzkim konkursu. Były to koktajlery, które otrzymali: pani Janina Kołek z gminy Bliżyn za powidła lubaszkowe, KGW Żelisławiczki z gminy Secemin za gołąbki w kiszonej kapuście z grzybami, KGW w Ratajach z gminy Wąchock za sałatkę z buraczków z papryką, pani Renata Drozdowska z gminy Tuczępy za fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, pani Grażyna Rasińska z gminy Nowy Korczyn za czosnek marynowany. Czajniki bezprzewodowe otrzymali: KGW Śośniczany w gminie Koprzywnica za zielone pomidory -wspomnienie dzieciństwa, pani Monika Zacharska z gminy Sadłowice  za Rafaello z kaszy jaglanej, pani Magdalena Kłonica z gminy Waśniów za sok malinowy 100 %, KGW z Unikowa w gminie Pińczów za pasztet cioci Gieni z rokitnikiem i cukinią,  pani Jowita Marzec z gminy Tarłów za dżem z dyni.

fasolka R.Drozdowska Tuczępypasztet z rokitnikiem i cukiniąsok malinowy

Żelazka otrzymali: pani Agata Machocka - gospodarstwo ekologiczne w gminie Daleszyce za ekologiczny keczup cukiniowo-pomidorowy, pani Małgorzata Stępień  z gminy Suchedniów za pastę paprykową, KGW Brzezie z gminy Opatów za nutellę śliwkową, KGW w Olesznie za pieczone pierożki cioci Marysi, KGW Staniowiece z gminy Sobków za staniowickie powidła. Patelnie otrzymali: pani Barbara Sołtyka  z gminy Tarłów za surówkę warzywną z wiśnią nadwiślanką, pani Grażyna Bogumiła Borkowska z gminy Zawichost za konfoturę z moreli, pani Elżbieta Osman z gminy Pierzchnica za pierogi z kapustą i grzybami, KGW w Mokrsku Dolnym gmina Sobków za drożdżowe pierogi pieczone, KGW Radkowiczanki z gminy Chęciny za pierogi ruskie.

nagrodypasztet z selera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

powidłaB.Sotykagałykeczup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konferencja Tokarnia 162rafaello

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

stois czosnekVI nagroda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załączamy linki do informacji o konkursie przedstawionych przez  Echo Dnia/Strefa Agro i TVP Kielce

 https://echodnia.eu/swietokrzyskie/konkurs-swietokrzyskiej-izby-rolniczej-na-najlepsze-dania-i-produkty-rolnicy-i-kola-pokazali-wyjatkowe-pysznosci-zdjecia/ar/c8-14491893

http://kielce.tvp.pl/44798284/w-regionie-nie-maja-sobie-rownych-ogorki-dworskie-z-drozejowic-najsmaczniejsze

 W ciągu ostatnich dwóch lat zainteresowanie rolników rolniczym handlem detalicznym systematycznie rośnie. Dotyczy to szczególnie produktów zwierzęcych i mieszanych. Jak wynika z informacji uzyskanych od lekarza wojewódzkiego weterynarii odpowiedzialnego za bezpieczeństwo żywności panią Barbarę Lech-Zych na koniec 2018 roku było zarejestrowanych 221 rolników w powiatowych inspektoratach weterynarii, natomiast przedstawicielka Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego Pani Ilona Pięta powiedziała, że w analogicznym okresie czyli do końca 2018r. zarejestrowało się 14 rolników producentów żywności pochodzenia roślinnego. Z jednej strony jest to zajawisko pozytywne, z drugiej wiadomo, że są ciągle opory niektórych rolników przed rejestracją. Zachęcamy aby to robić, jest to ważne ze względu na zdrowie konsumentów, zgodnie z zasadą transparentności (traceability). Mamy obecnie prawo, z którego trzeba korzystać, wszak wszyscy wobec prawa jesteśmy równi. Z pewnością będą kontrole w miejscach sprzedaży produktów, skierowane przede wszystkim na stwierdzenie legalności sprzedaży. Zapotrzebowanie na żywność prosto z gospodarstwa ciągle wzrasta, warto wykorzystać tę tendencję.

logotypy

 Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020