06/17 2015

Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" - XV edycja

nkdRegion wielkiej tradycji i smaków

 

W niedzielę, 14 czerwca, w Kielcach odbyła się XV Edycja Konkursu „Nasze kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” Kielce 2015. Była to kolejna impreza promująca tradycyjne produkty pochodzące z dawnej kuchni regionu świętokrzyskiego.

W tegorocznym konkursie udział wzięły 53 produkty podzielone na kilka kategorii - produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty mleczne i miody; produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory owocowe, przetwory warzywne, produkty zbożowe i wyroby cukiernicze; napoje regionalne, w tym napoje bezalkoholowe i napoje alkoholowe. Ostatnią szóstą kategorią były inne produkty regionalne.

Organizatorami konkursu byli: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego - Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach i Wojewódzki Dom Kultury im. J. Piłsudskiego w Kielcach.

 Finałowi Wojewódzkiemu XV Edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów towarzyszył Koncert Laureatów XXXIX Buskich Spotkań w Folklorem.

Świętokrzyska Izba Rolnicza ufunundowała jedną z nagród dla laureatów.

W kategorii - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkategoria - produkty i przetwory mięsne, komisja konkursowa postanowiła przyznać dwa pierwsze miejsca. Pierwszą nagrodą wyróżniona została Szynka z Klonowa, której producentem jest firma DEF Furmańczyk Dariusz i Kiełbasa Swojska z Okoła, producent Jerzy Walczak. Ponadto komisja wyróżniła produkt o nazwie Słoik Kiełbasiany pochodzący z produkcji wędlin wiejskich Piotra Brożyny.

W podkategorii - produkty i przetwory z ryb pierwsze miejsce zajął Karp Królewski z Bud, producent Gospodarstwo Rybackie „Budy” Grzegorz Wójcicki ze Służowa, Powiat Buski.

W podkategorii - produkty mleczne pierwszą nagrodę otrzymał Ser Gospodarski z Podłazów, którego producentem jest Serownia Podłazy Beata Bardzyńska, a w podkategorii - miody, pierwszą nagrodę zdobył Miód Mniszkowy Napękowski pochodzący z pasieki rodzinnej „Miody Napękowskie” Gospodarstwo Rolne Marta Bęben. Ponadto przyznano jedno wyróżnienie, które otrzymał Miód Nawłociowy pochodzący z gospodarstwa pasiecznego „Pasieka Wędrowna” Mateusza Zygmunta.

W kategorii – produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkategoria – przetwory owocowe pierwszą nagrodę otrzymała Konfitur z Wiśni Nadwiślanki, której producentem jest Sad Danków Agata i Dawid Piechota. Ponadto komisja przyznała dwa wyróżnienia, które otrzymały Konfitura z Czarnej Porzeczki z gospodarstwa sadowniczego Andrzej Chorab i Powidła po Donosku, producent KGW „Donoskie Gosposie”

W podkategorii - produkty zbożowe za najlepszy produkt komisja uznała Dziabaną Bułkę z Wąchocka, pochodzącą z piekarni Wąchock Sławomira Sajeckiego. Przyznano także jedno wyróżnienie, które otrzymał Chleb Piekoszowski Pszenno-Żytni na Zakwasie, którego producentem jest Zakład Piekarniczy Tomasz Majka.

W podkategorii - wyroby cukiernicze pierwszą nagrodę przyznano Bułeczce z Cukrem z Rudy Malenieckiej, producent Piekarnia u Szewczyka. Wyróżnienie otrzymał Starodawny Piernik Bronki Majchrzonki, którego producentem było Koło Gospodyń Wiejskich Szarbkowsko-Chrabkowskie z powiatu pińczowskiego.

W kategorii - napoje regionalne, podkategoria napoje bezalkoholowe przyznano jedno tylko wyróżnienie, które otrzymał Naturalny Sok Tłoczony Jabłko z Rokitnikiem pochodzący z gospodarstwa sadowniczego Elżbiety Pytel. W podkategorii - napoje alkoholowe pierwszą nagrodę zdobyło Wino Gronowe Białe Półsłodkie Sandomirius pochodzące z Winnicy Sandomierskiej Marcelego Małkiewicza. Komisja konkursowa przyznała także dwa wyróżnienia, które otrzymały: Rose – Wino Gronowe, Różowe, Półsłodkie, pochodzące z Winnicy Nad jarem Sylwia Paciura i Mirabelówka Pińczowska, którego producentem jest Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich „Skowronianki” z powiatu pińczowskiego.

W kategorii - inne produkty regionalne pierwszą nagrodę otrzymały Lody Truskawkowo-Śmietankowe od Trepki, których producentem jest kawiarnia „Tradycja” Kinga Trepka. Wyróżnienie otrzymał Farsz z Gęsich Żołądków z gospodarstwa agroturystycznego „Daleko od szosy” z miejscowości Brody.

 

Tekst. Andrzej Borycki, Foto. Ewa Borycka