10/15 2014

Perły dla świętokrzyskich produktów

Perła dla winaTegoroczna edycja Konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO została zakończona 28 września 2014 roku w trakcie Międzynarodowych Targów Spożywczych w Poznaniu (Polagra FOOD) Wielkim Finałem Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Organizatorem przedsięwzięcia była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W tegorocznym konkursie Kapituła Krajowa przyznała Perłę 2014 trzem produktom z województwa świętokrzyskiego:

1. Wino gronowe półsłodkie białe Silvio.020

Nagrodę przyznano Sylwii i Mateuszowi Paciura prowadzącym Winnicę nad Jarem położoną w Złotej na obszarze Sandomierskiego Regionu Winiarskiego a wino wytworzone zostało w 2012 roku, cechującym się wyjątkowo korzystnym przebiegiem warunków pogodowych. Powyższe wyróżnienie świadczy o potencjale niektórych zakątków naszego kraju w tak osobliwej dziedzinie jak winiarstwo.

2. Masło Jędrzejowskie.

Nagrodę przyznano Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu. Jest to jeden wielu smakołyków wytwarzanych przez tą Spółdzielnię, które zyskują wielbicieli po ich skosztowaniu ze względu na smak i tradycyjny sposób wytwarzania.

3. Chleb żytni.

 

Certyfikat dla masłaNagrodę przyznano Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Koprzywnicy. Chleb pieczony jest według tradycyjnej receptury, na zakwasie, bez drożdży.perła - chleb żytni

 

 

 

 

Janusz Suszyna