SPIŻARNIA SANDOMIERSKA

spiż 2Świętokrzyskie to oaza tradycyjnych produktów żywnościowych, z których wiele odchodzi w zapomnienie ze względu na pracochłonność, wysokie koszty produkcji a w konsekwencji stosunkowo wysokie ceny oferowane klientom.

Z drugiej strony jest wielu potencjalnych nabywców bezpiecznych produktów żywnościowych, tradycyjnie i lokalnie wytwarzanych, a więc niszowych. Stąd przybysz zainteresowany dziedzictwem kulinarnym chętnie nabyłby takie produkty, gdyby były w ofercie handlowej, pomimo wyższej ceny.

Jako wyzwanie dla tego rodzaju przybyszów powstała w Sandomierzu przy ulicy Sokolnickiego - SPIŻARNIA SANDOMIERSKA, w której można kupić wiele produktów skupionych w Świętokrzyskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, w tym produkty Siostry Chmielewskiej, Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego, Sadu Danków, Krówkę Opatowską oraz Sandomierskiego Regionu Winiarskiego czyli wina gronowe wytworzone w oparciu o lokalny surowiec.

 

SPIŻARNIA SANDOMIERSKA – ZAPRASZA. spiz4

 

 

spiż 5

Spiż.1

MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Agencja Rynku Rolnego Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krajowa Rada Izb Rolniczych Centrum Doradztwa Rolniczego Pierwszy Portal Rolny Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa logo_federacja_2