Laureaci konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów"

Obraz_338

W dniu 21 czerwca br. w Sandomierzu na Rynku Starego Miasta został przeprowadzony finał wojewódzki IX edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Organizatorem Konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Urzędu Miejskiego w Sandomierzu. Organizatorem Konkursu na szczeblu centralnym, odbywającym się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Więcej informacji: www.produktyregionalne.pl

 

Komisja konkursowa, której przewodniczyła Izabella Byszewska, koordynator krajowego konkursu z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, wyłoniła następujące produkty w czterech kategoriach:

I. Produkty pochodzenia roślinnego:

1 miejsce- Sok z czarnej jagody - Stowarzyszenie „Lipianki" gmina Ruda Maleniecka
2 miejsce- Chleb iwański zwykły - Stanisław i Janusz Bednarscy - Iwaniska
3 miejsce- „Gryska" - Gospodarstwo rolne Janina Kołek - Sorbin gm. Bliżyn
Wyróżnienie - Jabłka sandomierskie - gospodarstwo ogrodnicze „Szymanówka" Grażyna i Andrzej Borkowscy Pawłów gm. Zawichost

II. Produkty pochodzenia zwierzęcego:

1 miejsce- Kiełbasa radoszycka - Zdzisław Wiklak Kapałów gm. Radoszyce
2 miejsce- Masło rakowe - Irmina i Jarosław Maliszewscy Nowa Słupia
3 miejsce- Kaszanka szarbianka - Gabriela Hołda Szarbia Zwierzyniecka gm. Skalbmierz
Wyróżnienie - Salceson golonkowy- Anatol Zapart Krzyszkowice gm. Kazimierza Wielka

III. Napoje regionalne:

1 miejsce- Opatkowickie wino chlebowe- Teresa Młyńczak KGW Opatkowice gm. Działoszyce
2 miejsce- Nalewka złocka - Irena Chmiel Sandomierski Szlak Jabłkowy, Złota gm. Samborzec
3 miejsce- Wiśniak kielecki - Michał Kiziński Kielce
Wyróżnienie - Mleczny cud - likier - Beata Gieroń KGW Kurzelów gm. Włoszczowa

IV. Inne produkty - mieszane: Obraz_366

1 miejsce- Opatowska krówka mleczna - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie
2 miejsce- Nadzienie moskorzewskie hrabiny Potockiej - Stowarzyszenie „Wielu Pokoleń Jesteśmy Solą Tej Ziemi" Moskorzew
3 miejsce- Pieczeń „gąska grzybowianka" Gabriel Szewczyk KGW Grzybowa Góra Gm. Skarżysko Kościelne
Wyróżnienie- Kaczka czekajska - Anna Włodarczyk Czekaj 41, gm. Sędziszów

Komisja konkursowa nominowała także dwa produkty do nagrody „Perła" 2009. Jest to najwyższy laur w kategorii produktów regionalnych przyznawany na targach POLAGRA w Poznaniu. W tym roku z naszego województwa będą ubiegać się o PERŁĘ :

1. Fasola opatkowicka - Katarzyna Kawiorska KGW w Opatkowicach gm. Działoszyce
2. Polędwiczki świąteczne Prokopa - Anna i Bogusław Piotrowscy Łosień gm. Piekoszów

Z ramienia ŚIR w pracach komisji uczestniczyła Ewa Borycka

Obraz_362Obraz_357

 

 

 

MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Agencja Rynku Rolnego Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krajowa Rada Izb Rolniczych Centrum Doradztwa Rolniczego Pierwszy Portal Rolny Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa logo_federacja_2